Menu

Lav din egen turnering

For at lave en turneringsplan for et fodboldstævne har man brug for en turneringsnøgle. For den almindelige turneringsnøgle møder alle holdene hinanden, hvilket er normalt i den indledende pulje. Har man N hold i en pulje så skal der spilles 1+2+3+...+N-1 kampe. F.eks. skal en pulje bestående af 4 hold spille ialt 1+2+3=6 kampe for at alle hold har mødt hinanden.

For at holdene skal være jævnbyrdige laver man en række for f.eks. U-14. Nedenfor er der tilmeldt 4 hold i U-14 rækken og de er samlet i Pulje 1.

Pulje 1
 Holdnavn 1
 Holdnavn 2
 Holdnavn 3
 Holdnavn 4

I en indendørs fodboldturnering varer kampene typisk 7 minutter og der startes en ny efter en pause på et minut. Den almindelige turneringsnøgle giver nu nedenstående turneringsplan hvis den første kamp startes kl. 10:00.

Holdnavn 2  Holdnavn 3

Turneringsplanen forfordeler Hold 1 og Hold 3, da Hold 2 og Hold 4 skal spille to kampe lige efter hinanden. Uanset hvordan man kombinere kampene, så kan det ikke undgås at mindst to hold skal spille to kampe lige efter hinanden. Man kan så blive nød til at indskyde en pause for at turneringsplanen er fair.

Vinderen af puljen er nu det hold der opnåede flest point. En sejr giver 3 point, uafgjort 1 point og et nederlag 0 point. I tilfælde af pointlighed mellem to hold medtages flere kriterier for at finde en vinder:

1. Flest point i indbyrdes kampe
  2. Målforskel i indbyrdes kampe
  3. Flest scorede mål i indbyrdes kampe
  4. Målforskel i hele puljen
  5. Flest scorede mål i hele puljen
  6. Tilsidst afholdes en straffesparkskonkurrence med 3 skud til hvert hold. Hvis stadigvæk lige, herefter 1 skud ad gangen til afgørelse.

Alternativt kan man vælge at spille om første, anden, tredie og fjerde pladsen som følger.

Bronce  Nr. 3 i Pulje nr. 1  Nr. 4 i Pulje nr. 1
 Finale  Nr. 1 i Pulje nr. 1  Nr. 2 i Pulje nr. 1

Hvis der f.eks. er tilmeldt otte hold i en række, medfører dette at der skal spilles 1+2+3+4+5+6+7=28 kampe for at alle hold har mødt hinanden. For at reducere antallet af kampe kan man lave to puljer med hver fire hold. Nu er vi pludselig nede på 12 kampe og desuden kan kampene fra de to puljer flettes så igen hold skal spille to kampe efter hinanden.

Pulje 1  Pulje 2
 Holdnavn 1  Holdnavn 5
 Holdnavn 2  Holdnavn 6
 Holdnavn 3  Holdnavn 7
 Holdnavn 4  Holdnavn 8

Vi har dog et problem, da vi endnu ikke har fundet en vinder. Det kan f.eks. gøres som følger:

Bronce  Nr. 2 i Pulje nr. 1  Nr. 2 i Pulje nr. 2
 Finale  Nr. 1 i Pulje nr. 1  Nr. 1 i Pulje nr. 2

Hvis kampen er uafgjort efter ordinær spilletid, skal der spilles videre til først scorede mål for at finde en vinder. Man kan også vælge at starte med krydskampe som kompensation for at holdene i de to puljer endnu ikke har mødt hinanden.

Semifinale 1  Nr. 1 i Pulje nr. 1  Nr. 2 i Pulje nr. 2
 Semifinale 2  Nr. 1 i Pulje nr. 2  Nr. 2 i Pulje nr. 1
 Bronce  Taber Semifinale 1  Taber Semifinale 2
 Finale  Vinder Semifinale 1  Vinder Semifinale 2

Benyt dette regneark til at lave turneringsplanen for puljer fra tre og op til otte hold ved at gå ind i det relevante faneblad. Der er også lavet en skabelon med 2 puljer for henholdsvis tre og fire hold i en pulje. Data kan indtastes i de grå felter i den relevante pulje og holdnavnene kopieres automatisk over i turneringsplanen. Starttidspunkt indtastes i formatet TT:MM. Kampinterval indtastes i hele minutter.

Resultaterne indsættes i dette resultatark så målscore og point kan beregnes for det enkelte hold.